Смяна на накладки

Смяна на накладки

Сяната на накладките на пръв поглед изглежда проста работа но работата по спирачната система е доста отговорна и трябва да се направи Професионално ето защо.

При смяна на накладките трябва да се обърне внимание на следните няколко неща:

  1. Състоянието на спирачните апарати. Необходимо е да се прегледа за течове на апарата и състоянието на Водачите на апарата , както и на всички маншончета на водачите и спираните буталца. Ако има блокирали или ръждясали водачи задължително трябва да се раздвижат , почистят и след това да се смажат с специална смазка за спирачни апарати . Смазването с обикновена грес води до следващо бързо блокиране , защото от високата температура обикновената грес запича и апарата отново блокира. Блокиралият спирачен апарат води до задържане на спирачките , по-интензивно износване на накладките , изкривяване на спирачните дискове и по-висок разход на гориво. Затова при смяната на накладките и монтажа им се уверете , че буталцата и водачите на спирачният ви цилиндър се движат свободно.

  1. Състоянието на Спирачният диск . Задължително прегледайте визуално спирачният диск за пукнатини. Ако сте се сетили , че накладките са ви за смяна след като сте чули вече стържене от спирачките има голяма вероятност накладките и диска са задрали. Това не е факт за пренебрегване и не разчитайте , че новите накладки ще „Загладят“ надраната повърхност, защото това няма да се случи а по-скоро накладката ще се износи буквално за няколко дена защото диска ще я унищожи като Раш Пила. Задължително или сменете диска или се възпползвайте от услугата ни „Изправяне на спирачни дискове“ така след шлайфането накладките ще паснат плътно и точно а това може да намали спирачният път до 10% .

При работата на накладките с диска , освен накладките се износва и самият диск. Обърнете внимание дали диска няма много голям ръб. Често пъти когато ръба на диска е по-голям прекъсва датчика за сигнализация на таблото индикиращ , че накладките са свършили а се налага да ги смените а те още не са стигнали до средата. Отново най-доброто решение е дисковете да се Шлайфат така с един комплект накладки ще може да изкарате двойно повече километри

  1. Спирачните Барабани Ако се налага да смените челюстни накладки отново прегледайте състоянието на маншончетата на задните спирачни цилиндърчета и дали те се движат свободно. Необходимо е да се провери и състоянието на спирачният барабан и неговият диаметър. Ако износването му е по-голямо от допустимото е желателно да го смените защото свободният ход на задните спирачки ще стане по-голям а от там ще усещате голямо пропадане на педала на спирачката . При разглобяването на пружунките и автоматичният обтегач на ръчната спирачка обърнете внимание как са монтирани трябва да се внимава да се сглобят отново по същият начин. Задължително трябва да се провери дали жилата на ръчната спирачка се движат нормално и не задържат.

Надяваме се с последните няколко реда да сме ви били полезни и да сте разбрали , че смяната на накладките не е елементарна работа но същевременно е Изключително отговорна и изисква необходимото оборудване ,  инструменти и консумативи

Ако желаете доверете се на нашите специалисти за да сменят накладките ви Професионално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *