Проверка на Ламбда сонда

ламбда сонда

ламбда сонда

Проверка на Ламбда сонда

1. Къде се намира Ламбда сондата и за какво служи?

Ламбда сондата е сензор / датчик който се монтира в изпускателната система на двигателя на автомобила и измерва количеството свободен кислород в отработените газове, затова много често се нарича и Кислороден сензор.  Ламбда сондата е обратната връзка за работата на двигателя към компютъра . Ако сместа е Богата или Бедна Ламбда сондата изработва сигнал към Компютъра за управление на впръскването на двигателя и Компютъра изработва съответният сигнал към дюзите да впръскват повече или по малко гориво така , че изгорелите газове да са с λ  10,03  (λ =0,97  1,03)

Ламбда сонда1

За изгарянето на 1кг. Бензин е необходим 14,7 кг Въздух това се нарича Стехиометрична Горивна смес. Работата на двигателя със Стехиометрична смес има най-голяма Мощност и най-голяма Икономичност.

2.Какво представлява ламбда сондата ?

Ламбда сондата е сензор с който се поставя в изпускателната система на двигателя и в самия датчик има Циркониев или Титаниев елемент. При загряването на Ламбда сондата на температура над  300ОС при преминаването на газовете през нея тя генерира напрежение което подава към компютъра за управление на Двигателя.

Циркониевите Ланбда сонди генерират напрешение до 0,8- 1,0V

Титаниевите до 4,8-5,0 V

За по бързо загряване и по бързо сработване на сондата много често производителите вграждат в сондите Подгряване затова Ламбда сондите са с повече от един кабел.

3.Проверка на ламбда сондата.

Ламбда сондата може да се провери през диагностичен скенер който да покаже волтажа който сондата генерира , но неудобството на този метод е , че не е възможно да се оцени    „Бързината „ на сондата , затова ние използваме Проверката на Ламбда сондата с Осцилоскоп.

Ламбда сонда2

Тест и графика на Циркониева Ланбда сонда размах на графиката в диапазон до 0,1- 0,8V Графиката е на сонда без проблем

Ламбда сонда3

Тест и графика на Циркониева Ланбда сонда размах на графиката в диапазон до 0,1- 0,8V Графиката е на сонда без проблем

Ламбда сонда4

След смяната на Вашата неработеща сонда разхода на автомобила ви ще спадне от 10-20%. На цени на горивата 2,60лв/литър инвестицията за сонда на Вашият автомобил ще се възвърне още след 1-2 месеца.
За автомобилите с Газов Инжекцион работата на сондата е от съществено значение за нормалната работа на двигателя на газ. Задължение на Диагностиците ни е по време на Диагностиката да проверят Задължително състоянието на Вашата Ламбда сонда и да Ви Информират.

Ламбда сонда5

4.Защо ламбда сондата е необходима?

Работата на двигателя с изправна Ламбда сонда осигурява Най-Голяма мощност. Най-Голяма Икономия на Гориво и Най-Малко замърсяване на Околната среда.

Затова Проверявайте Вашата Ламбда сонда на всеки 30 000км

Ламбда сонда6

5.Колко често трябва да се Проверява и Сменя ламбда сондата?

Ламбда сондата е сензор , който е консуматив и Производителите на Автомобили препоръчват Проверка на Ламбда сондата на  всеки 30 000км и Смяната му да се извършва на всеки 100 000 – 160 000км . Високата Цена на една Ламбда сонда  от 100 до 360лв е причината Ламбда сондата да не се възприема като Консуматив както маслото филтрите , накладките и свещите , а често пъти клиентите я смятат за резервна част и я подменят едва когато имат проблеми с двигателя.

Редовната смяна на Ламбда сондата на всеки 100 000 – 160 000км е гаранция за безпроблемна работа на двигателя и нисък разход на гориво

 

6.Как да удължим живота на Ламбда сондата

Правилната експлоатация на Автомобила ще удължи живота на вашата Ламбда сонда.

Ето към какво трябва да се придържате и какво не трябва да правите

–          Използвайте само качествени горива, разбира се безоловни. Наличието на вода в резервоара също може да намали живота на сондата , затова използвайте добавки за премахване на водата в резервоара  1 път годишно

–          Не херметичността на изпускателната система води до вкарването на паразитен кислород което също намалява живота на Ламбда сондата.

–          Неизправности на запалителната система води до изхвърляне на неизгоряло гориво в изпускателната система което е предпоставка за дефектиране на сондата и катализатора.

7.Най-често срещаните проблеми при Ламбда сондите и как това се отразява на работата на Двигателя

-Увеличен Разход на Гориво

-Не устойчива работа на празен ход сместа е много богата или много бедна

-Светва лампата на арматурното табло Check Engine Ламбда сонда7

При съмнение за Проблеми с Вашата Ламбда сонда потърсете Автосервиз Оборудван с необходимата апаратура и проверете Работата на Вашата Ламбда сонда.

8 коментара за “Проверка на Ламбда сонда

 1. Здравейте имам рено клио 1999г. 1.6 16v моето запитване е колко ще струва монтирането на 1-та ламбда сондата и ако продавате такава моля да ми кажете цялостната цена благодаря 🙂

 2. Здрайте искам да попитам дали е възможно от ламба сонда да пали трудно на бензин и да дава богата смес

 3. Бих искал да монтирам газов инжекцион но трябва да се смени съединителя, маслото, антифриза, маркуч на водно съединение и ако има нещо което не се сещам в момента.
  Може ли всички тези действия /РЕМОНТА + ГАЗОВИЯ ИНЖЕКЦИОН/ да ги направим на изплащане.
  Автомобила е BMW 330 xi – 231 конски сили.

 4. Тестът ва сондата на графиката на тихи обороти ли е или при подовоне и отпускане на газта?Благодаря предварително за отговора!!!

 5. Здравейте, г-н Александров,
  Тестът на ламбда сондата дава оценка за нейното състояние и работа, като тя не се сваля по време на проверката. Цената е 25лв.

  Заповядайте!

 6. Здравейте,
  Интересува ме при теста сваля ли се ламбда сондата и колко струва теста?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *