Проверка на Катализатор

Тест  Проверка на Катализатора

Какво представлява Катализатора

Проверка на КатализаторКатализатора е елемент от изпускателната система на Автомобила и служи за неутрализирането на вредните за човека и околната среда NO /Азотни оксиди/,                            CO /въглероден оксид/ , HC /въглеводород /.

Популярното название Катализатор идва от наименованието  Каталитичен  неутрализатоер защото в него се извършват Каталитични химични процеси.

Катализатора представлява керамична или метална пита с малко кутийки канали покрити с благородни метали Платина , Паладий и Родий благодарение на който при достигане на температура от около 300оС се извършват Каталитичните процеси.

Катализатора се явява като тапа на изпускателната система на автомобила и намалява мощността , вдига разхода на гориво и опазва околната среда , но е неизменна част от всеки един съвременен автомобил за да може да премине Годишен Технически Преглед.

Проверка на Катализатор 1

В съвременните автомобили се използват три пътни Катализатори , които при достигане на температура около 300ОС започва реакция по Окисляване на вредните газове. Така вредните за човека и околната среда газове, CO /въглероден оксид/ , HC /въглеводород/  и NO /азотен оксид/ , чрез добавяне на Кислород се превръщат в безвредните за човека СО2 въглероден диоксид  напълно безвреден и част от всяка една газирана напитка , N2 азот част от въздуха  и Н2О вода.

Проверка на Катализатор 2Тест Проверка на Катализатора само за 35лв

Проверката на изправността на Катализатора се състои в измерването на налягането преди катализатора в режим на Празен ход , Средно натоварване  3000min-1 и Пълно натоварване над 5000min-1, както и тест на катализатора с газоанализатор за ефективността на химичните процеси в него.

Ето защо е необходимо Теста Проверка на Катализатора да се извършва на всеки 50 000км това ще ви предпази от повишен разход на гориво.

Тест на Катализатора с Термокамера

    

Най-често срещаните проблеми и повреди при Катализаторите

Проверка на Катализатор 4 Проверка на Катализатор 3 

Запушен, Разтопен Катализатор от висока to      Запушен от Нагар и Масло Катализатор

Проверка на Катализатор 5 Проверка на Катализатор 6

   

Счупен катализатор вследствие на което газовете не преминават през него а покрай него. Много често парчетата на катализатора се завъртат и застават перпендикулярно на поток ана газовете в следствие на което запушват изпускателната система на двигателя , Повишава се разхода на Гориво , пада Мощноста а двигателя започва да загрява и дори да Прегрява затова тествайте / Проверявайте / изправността на Катализатора редовно.

Какво намалява живота на Катализатора

            1. Работа на двигателя с много богата или много бедна горивна смес.

2. Липса на искра в някой от цилиндрите. В този случай бензина който не се е възпламенил в цилиндъра попада директно върху катализатора и унищожава Благородните метали от повърхността му. Затова в съвременните автомобили когато електрониката усети че има пропуски в запалителната система в даден цилиндър автоматично прекъсва подаването на гориво през съответният инжектор.

3. Механични удари по ауспуха на автомобила води до разрушаване на питата на катализатора

4. Рязкото охлаждане на ауспуха при преминаване на автомобила през дълбоки води  често пъти води до спукване на керамичните катализатори.

 

Запушеният Катализатор

Води до следните негативи в работата на двигателя

 1. Намалена мощност на Двигателя
 2. Повишен разход на гориво
 3. Загряване на двигателя над нормалната работна температура

За това е необходимо Теста Проверка на Катализатора да се извършва на всеки 50 000км

Премахване Катализатора

При повреда на катализатора най-доброто решение е той да бъде подменен. Често пъти обаче клиентите нямат  финансова възможност да сменят Катализатора и предприемат неговото премахване.

Полезни съвети

Проверка на Катализатор 71. Ако решите да премахнете катализатора не слагайте права тръба , тъй като газовете от двигателя които излизат с голяма скорост ще разрушат много бързо задното гърне.

 

На мястото на катализатора поставете резонаторно гърне то намалява скоростта на газовете и ще предпази останалите гърнета и тръби на изпускателната система.

Вече може да ви предложим и нови Катализатори на изключително добри цени!

Ако Катализатора е запушен или неефективен препоръчваме Carbon Cleaning Водородно почистване. Бързо Ефтино и Ефикасно намалява вредните емисии на вашият автомобил!

 

2. Ако автомобила е със Ламбда сонда преди и след катализатора , задължително след премахването на Катализатора и поставянето на Резонаторно гърне трябва да се монтира „Залагалка“ на втората сонда която да подава сигнал към Компютъра на двигателя различен от сигнала на първата сонда. В случай , че двете сонди подават еднакъв сигнал към компютъра в следствие на премахването на катализатора , компютъра след  40 секунди записва грешка Неефективност на Катализатора и лампата Чек светва. Ние имаме Решения  за симулация на втората сонда така ,че двигателя да работи нормално и без Катализатор.

Проверка на Катализатор 8Проверка на Катализатор 9

 

23 коментара за “Проверка на Катализатор

 1. Тази проверка на катализатора наистина ли дава точна преценка и каква е цената на тази диагностика. Каква е цената за подмяна катализатора с резонаторно гърне и залъгалка на втора сонда за тойота ярис 1.0 куб 2007г. бензин.почиствате ли оригиналните катализатори без да ги заменяти с резонаторно гърне и извършвате ли проверка на ламбда сонди дали са изправни

 2. Каква сума ще полуща при премахване на 2та катализатора и монтиране на резонаторно гърне и залъгване на ламбда сонда на ауди а4 б7 ASB (3.00tdi 233ps)

  • Тази прояерка на катализатора наистина ли дава точна преценка,че познат монтьор ми каза,че било глупост.И каква е цената на тази диагностика.

 3. Здравейте ,

  Каква е цената за услугата „премахване на катализатора с поставяне на резонаторно гърне и залъгалка за втората ламбда сонда за бензинов опел зафира Б 2006г. 1.6 бензин, 77кW/105 коня

  • Здравейте, каква ще е цената за премахване на катализатора с поставяне на резонаторно гърне и залъгалка за вторите ламбда сонди (има два катализатора). Колата е мазда 6 2.3i 166 коня gg 2003 година.

   Благодаря предварително.

 4. Каква е цената за подмяна катализатора с резонаторно гърне и залъгалка на втора сонда за Toyota Auris 2.0 D4D

 5. Каква е цената за подмяна катализатора с резонаторно гърне и залъгалка за Тойота Авенсис T25 1az-fse

 6. Здравейте ,

  Каква е цената за услугата „премахване на катализатора ( като обаче стария катализатор остане за мен ) с поставяне на резонаторно гърне и залъгалка за втората ламбда сонда за бензинов опел астра Х 2004 г , 1.6 twinport , 105 коня , вин номер W0L0AHL4848093692 .

 7. Привет, цена за монтаж на резонансно гърне и залъгалка за хонда джаз 2005г.

 8. Каква е цената на услугата „премахване на катализатора с поставяне на резонаторно гърне и залъгалка за втората ламбда сонда за Пежо 307 1,6 2005 г. бензин“? Трябва ли предварително записване или мога да дойда направо?

 9. Моля за цена за „премахване на катализатора с поставяне на резонаторно гърне и залъгалка за втората ламбда сонда за Mitsubishi ASX 2011г. 2.0 бензин 148кс..!???

 10. Цеза за услугата махане на катализатор залагване на сондата и резонантно гърне е46 БМВ 330си

 11. Каква е цената на услугата „премахване на катализатора с поставяне на резонаторно гърне и залъгалка за вторите ламбда сонди за БМВ е46 330i 2002 г. бензин“?
  Благодаря!

 12. Каква е цената на услугата „премахване на катализатора с поставяне на резонаторно гърне и залъгалка за втората ламбда сонда за Кия Соренто 2006 г. двигател 2,4 бензин 139 к.с.

 13. Здравейте,имам въпрос относно катализатора на автомобила и той е:Автомобилът ми е Хюндай-Соната с гориво бензин и газ.От около седмица се появи проблем с катализатора като светна чек-лампата и уреда отчете повредата.Тъй като предлагате решение кога и как може да стане ремонта и в какъв срок от време тъй като колата ми е нужна ежедневно.Благодаря

 14. отностно,лъгане2 ламбда сонда каква е цената,ламбда сонда за дачия логан комби 1.6mpi 2009 г.

  • Каква е цената на услугата „премахване на катализатора с поставяне на резонаторно гърне и залъгалка за втората ламбда сонда за Пежо 307 1,6 2002 г. бензин“? Трябва ли предварително записване?

 15. Относно катализатора за Ауди А2 2002год. продавате ли само гърнета и трябва ми залъгалка на компютара.Като цени на двете неща да ми пратите информация.Благодаря

 16. Подходяща залагалка за VW Polo 1.4 16V 2002 година , за втора ламба сонда?

 17. Отностно,лъгане2 ламбда сонда,може ли да ми изпратите залъгалката и каква е цената,ламбда сонда 4 кабела сив,лилав,бял,черен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *