Прегряване на Двигателя

Прегряване на Двигателя

 1. Защо двигателя Прегрява. Прегряването се дължи на  не добра работа на охладителната уредба или части от нея.

 1. Възможни неизправности:

 

 • Запушване на водният радиатор отвътре, вследствие на котлен камък или ръжда.

Лесно може да се види по състоянието  на антифриза, ако той изглежда ръждив ,много  вероятно е  радиатора да е запушен. Препоръчваме почистване на радиатора и охладителната уредба с машина. Виж тема Почистване водни радиатори и радиаторче парно

 • Запушване, задръстване на ламелите на радиатора отвън. Това намалява потока на въздушната струя , в следствие на което загрятата охладителна течност не може да се охлади от въздушната струя и двигателя прегрява. Препоръчваме почистване на радиатора отвън. Виж темата Почистване на Радиатори

След  външното почистване на радиаторите налягането в климатичната система се понижава драстично с близо 10бара , което облякчава работата на компресора на климатика, системата започва да духа с близо 8 градуса по-хладна температура в купето и на последно място когато маркучите работят с по-ниско налягане вероятноста от пробив и изтичане на фреон от системата е минимална.

Преди почистване                            След почистване

           

Налягането в климатика от 23бара спада на 13бара.

 • Блокирал термостат :това обикновено е вследствие на антифриз,който не е сменян редовно. Антифриза губи своите антикорозионно свойства и корозията уврежда термостата , той блокира и циркулацията на охладителната течност не е достатъчна в следствие на което двигателя прегрява. Препоръчваме проверка на работата на термостата с Термо камера и ако той не функционира коректно да се смени. Виж темата за Термокамера

 • Лоша циркулация на водната помпа. Често пъти турбината на водната помпа е пластмасова , пука се и започва да превърта в оста или от лошо качество на антифриза корозията изяжда перките на помпата и циркулацията намалява, в следствие на което двигателя прегрява.
 • Неизправна охлаждаща електрическа перка или повреда в датчика, който я пуска. Да се прегледат предпазителите или да се направи Диагностика на електрическата част на перката.
 • Наличие на СО в охладителната течност. Това е в резултат на корозия или голяма температура от прегряването на двигателя. Корозията отново е в следствие на нередовната смяна на антифриза, а прегряването вследствие на  гореизброените проблеми.
 • Течове на охладителната уредба ,вследствие на което нивото на охладителната течност спада и двигателя прегрява. Прави се проверка на теч на антифриз.

 1. Полезни съвети как да предотвратим Прегряването на Двигателя.

Ако двигателя започне да загрява на път- какво да направим. Проверяваме дали в нивото на антифриза в охладителната уредба е нормално. Отварянето на капачката само когато температурата е ниска. Ако е спаднало да се доллее на запален двигател. За спадането на нивото най вероятно има течове. Да се провери и нивото на маслото защото то също охлажда. Виж тема… Ако двигателя започне да грее, отворете прозорците на автомобила, изключете климатика и при необходимост да се пусне парното да духа топло в купето. Ще ви е дискомфортно ,но така двигателя ще се охлажда и през двата радиатора и температурата му ще спадне бързо.

 1. Добавки за Охладителната уредба :
 • ДЕЙ намалява температурата на двигателя

 • BG 511 Запушва течове до 4мм ако те са на път или за отстраняването им е много трудоемко / Радиаторче на парното и теч от гарнитура на главата , Течове на двигателя за отстраняването  на които се налага демонтиране на двигателя/

 • GaskIt Добавка за издухала гарнитура на главата , спукана глава или цилиндров блок

 • WR12 Витамини за охладителната система спира корозията на металните части и удължава живота на охладителната уредба.

2 коментара за “Прегряване на Двигателя

 1. от няколко дни започна да мига лампата на скорост -спортна без да е включена И НА СВЕТОФАР ПОТЕГЛЯ ТРУДНО.ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКЛЮЧИ ОТ СКОРОСТ ДА СЕ ИЗГАСИ ДВИГАТЕЛЯ И ТОГАВА ТРЪГВА НОРМАЛНО НО СЛЕД ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ЗАПОЧВА ПАК ДА МИГА.МОЛЯ ЗА СЪВЕТ.БЛАГОДАРЯ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *