Измерване на Компресията на дизелов и бензинов Двигател

Измерване Компресия на Дизелов и Бензинов Двигател

 • 1.Защо Компресията на Дизелов и Бензинов Двигател е Важна?

Компресията е основна и най-важната  величина за безпроблемната работа на един бутален двигател с вътрешно горене. Компресията намалява с износването на Двигателя.

С намаляването на компресията се намалява Мощността  и се увеличава Разхода на Гориво и Масло. Повишава се вентилацията на Картерните газове а това води до по-бързо замърсяване на останалите елементи на Двигателя Всмукателен Колектор , Дросел калпа и   EGR.

 • 2.Кога се налага да измерваме компресията и как се измерва тя

–          Компресията на Дизеловият или Бензиновият Двигател се измерва всеки път когато закупувате Автомобил Втора употреба.

–          Компресията на Дизеловият се измерва при труден Сутрешен старт или намалена мощност и увеличен разход на гориво.

–          Компресията на Бензиновият Двигател се измерва в случаите на труден Сутрешен старт или намалена мощност и увеличен разход на гориво. За автомобили с Газова уредба измервайте компресията един път годишно.

Доста често възниква въпроса на студен или на топъл двигател се измерва. Компресията на Дизеловият или Бензиновият Двигател се измерва в работна температура на двигателя т.е. на загрят двигател , защото когато използвате двигателя той е в загряло а не в студено състояние.

 

 • компресия3.Измерване Компресия на Дизелов Двигател

Измерването на Компресията на Дизеловият двигател може да се извърши през сваляне  подгревните свещи или чрез сваляне на дюзите, Компресомера се монтира в съответно на резбите на свещите или дюзите. Когато Компресията на Дизеловият двигател се измерва през Подгревните свещи задължително се прекратява впръскването на гориво през дюзите. Ако попадне Дизелово гориво в цилиндъра по време на измерването може да се получи недостатъчно точно измерване

 

 • 4.Измерване Компресия на Бензинов  Двигател

При измерването на компресията на Бензиновият двигател задължително трябва дросел клапата да е напълно отворена , впръскването на горивото да е изключено тъй като бензина който попада в цилиндъра по време на измерването отмива маслото по стените на цилиндъра а това до доведе до неточни показания респективно по ниска компресия. И на последно място трябва да се изключи захранването на запалителната бобина. Когато запалителните свещи не са на кабелите , често пъти когато разстоянието трябва да преодолее искрата се увеличи значително , тя пробива към първичната верига на запалителната система което води до изгаряне на комутатора а в някои случаи и до повреди и в други електронни блокове на автомобила.

компресия1

Когато се измерва Компресията на Дизеловият и Бензиновият Двигател е необходимо Акумулаторната Батерия да е добре заредена и стартера да е изправен , защото Компресията на Дизеловият и Бензиновият Двигател зависи от скоростта на въртене на коляновият вал.

Всеки път сравнявайте получените резултати с предписаните от Производителя норми за всеки един двигател . В повечето случай в техническата литература е записана нормалната стойност на Компресията. В някой случаи обаче изрично се отбелязва Минималната стойност, ако измерената стойност е под минималната значи Двигателя е за ремонт.

Когато компресията е равна в отделните цилиндри има Износване в Буталната група или неточно зацепване на Ангренажният ремък или верига.

Разлики в стойностите на отделните цилиндри повече от 1 бар е нежелатена. Това може да се дължи на недобро уплътнение на клапаните

9 коментара за “Измерване на Компресията на дизелов и бензинов Двигател

 1. Здравейте, занимавате ли се с почистване на метанови инжектори ? Става въпрос за vw touran 2008 година 2.0i двигател BSX

 2. „Когато компресията е равна в отделните цилиндри има Износване в Буталната група или неточно зацепване на Ангренажният ремък или верига.“

  Грешка ли е или има някакво логично обяснение?

 3. Здравейте каква е цената при вас, за измерване на компресия на бензинов ситроен ксара, 8 клапана 2000 г.?

 4. Здравейте, каква е цената за проверка на компресията на БМВ Е39 ТДС 525 1999г,
  Благодаря предварително.

  • Здравейте,интересува ме цената за измерване на компресията и нужното Ви време за извършване на процедурата.Автомобила е BMW E61 2005г. 525d 177к.с.Благодаря.

  • Здравейте каква е цената за проверка на компресия на сузуки гранд витара 1.9 ddis 2006г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *