Полезни съвети на Румен Дунев за Вашата автоматична скоростна кутия

Полезни съвети на Румен Дунев за Вашата автоматична скоростна кутия

Полезни съвети на Румен Дунев за Вашата автоматична скоростна кутия

Полезни съвети на Румен Дунев за Вашата автоматична скоростна кутия

Какво трябва да правите:

 1. Ако забележите теч на масло от автомобила ви потърсете незабавно помощ от сервиз където да проверят нивото на маслото в автоматичната ви кутия. Там специалистите биха могли по цвета на маслото и миризмата му да ви съдействат с възможно на-доброто така , че да се избягват последващи повреди.
 2. Ако нивото е ниско задължително да се долее масло със СЪЩАТА СПЕЦИФИКАЦИЯ, да се открие теча и да се отсрани. Ниското ниво и малкото количество масло води до не добро охлаждане на Автоматичната кутия, а когато маслото загрее много и частите в кутията прегреят ,тя ДЕФЕКТИРА.
 3.  Не отлагайте спирането на течове от Автоматичната Кутия за да не ви се наложи последващи скъпи ремонти. От друга страна маслото от въздушната струя попада върху тампоните на окачването , двигателя и кутията. Гумата се разлага а това ще ви доведе до допълнителни Нежелани ремонти.
 4. Планирайте и обслужвайте редовно Автоматичната Кутия на всеки 50.000км
 5. При смяната на маслото в Автоматичната Кутия , търсете сервизи които разполагат с машина за смяната му. Само по този начин ще успеете да смените изцяло на 100% маслото в нея. Така новото масло ще запази по дълго живота на вашата трансмисия.
 6. Преди смяната на маслото направете  Промивка на системата, акъм вече смененото масло добавете Добавка Кондиционер за по плавно превключване и по добо предаване на силовият поток
 7. Тихата и безшумна работа на Автоматичната кутия е признак за Надеждна, Сугурнаи безотказна трансмисия

 

Какво не трябва да правите:

 1. Непревключвайте предавките надолу при спиране. Автоматичната кутия не е редно да се използва за спиране
 2. Не превключвайте предавките ръчно , чрез бутоните на волана или през лоста , това може да намали живота на вашата Автоматична кутия значително а при неправилна смяна и да я разруши изцяло.
 3. Когато закъсате в кал или преспа сняг , не прекалявайте с честите смени напред (D) , назад (R) защото маслото в скоростите може да прегрее а това ще увреди частите и пакетите в кутията. Изследване на Асоциацията на Сервизите за Ремонт на Автоматични кутии в Америка, показва , че 85% от дефектите на кутиите се дължат на прегряването на маслото.
 4. Не претоварвайте Автомобила особено ако теглите нещо. Понякой път за да направите услуга на някой може да си навлечете ремонти в пъти по скъпи от разноските на една Пътна Помощ. Акоискате да помогнете на някой закъсал ,просто му платете Пътната Помощ така ще си помогнете и на самите вас.
 5. Не дърпайте закъсал автомобил с Автоматична скоростна кутия . Използвайте Пътна помощ.
 6. Не Включвайте на Драйв или Задна когато двигателя не е на Празен ход. Това води до силни удари в трансмисията и и намалява живота Ударно.
 7. Не превключвайте от Драйв към Задна докато автомобила не е напълно спрял.Същото се отнася и за превключването на Паркинг
 8. Не се правете на „ Доктор-Специалисти“ и при поява на течове потърсете помощ от Сервиз.

Надявам се Съветите ми да са ви били полезни. Най – важното е да се обслужва редовно Автоматичната кутия и то както трябва.

59 коментара за “Полезни съвети на Румен Дунев за Вашата автоматична скоростна кутия

 1. Здравейте,колата е хюндай санта фе 2,7 v6 с ГИ. Скоро сменях газовите инжектори и правих профилактика на АСК, тъй като имаше омасляване от разхлабени болтове на капака на картера. Долято е 600 гр.масло за АСК. Забелязва се сега повишаване на оборотите при смяна на скоростите към по-висока предавка и леко прекъсване при по-високи обороти.
  Дали проблема е в АСК или на газ не достига гориво?

 2. Имам Мерцедес С220 2001год.. Проблема ми е, върви само на първа скорост. Не сменя предавките.

 3. Здравейте,
  От скоро съм собственик на ауди а4 б8 безинг 2.0 тфси куатро, и забелязох,че кога сменям от директен към заден ход, се чува леко потропване от кутията, освен това вече няколко пъти ми се случва като сменя от задна към директна и пусна педалът колата да не потегля веднага а да из тропа няколко пъти ( отново не силно ) след като натисна съединителя отново всичко се оправя и колата се движи нормално.
  В спряло полужение ( от паркинг на директна ) отново се осеща това леко потропване.
  Автоматикът е обслужен преди 1000 км ( масло и филтър ) и това потропване се чува по-слабо..
  Проверихме тампонът на кутията мек е но е здрав, бихте ли дали съвет от какво може да бъде, понеже не смятам че това е правилната работа на тази кутия.

  Благодаря предварително

 4. Имам Мерцедес В200 автоматик купена на старо. Как да проверя дали маслото на скоростите е за смяна .

 5. Имам ауди А6 cuattro,tdi 3,0,автоматик,2012 год,имам странен шум само на R-на задна,не ми е сменено маслото,карам вече повече от 70 хил,без смяна,моля за коментар,благодаря

 6. здравеите
  наскоро си купих ауди а6 1.8 турбо бензин, автоматик, парвите дни бямаше проблем с колата, но след това почна да ми прави мизерии скоростите, като е студена върви безпроблемно, до 80 градуса, но станат ли 85 градуса, колата изключва от скорост или влиза в пониска предавка, по някои пат направо спира и пак потегля, сменил сам масло на кутията филтри и гарнитура, малко има подобрение но пак си изключва като загре е, дали не е датчика, поръчих си една нано добавка от пловдив, казаха ме може дасе оправи проблема, и колко литра масло сабира кутията, може ли да ми помогнете

  • Имах същия проблем, беше се запушил едно охладителче което охлажда маслото на скоростната кутия.
   Да ви кажа много майстори не можеха да открият, така очевиден проблем и предлагаха безумни решения и предположения. Когато колата не записва грешка в компютъра си е пълна трагедия, почва се едно гадаене.

 7. Здравейте имам мерцедес А170 cdi 95 коня автоматик започна да ми изписва на няколко пъти F там където изписва D и колата влиза в авариен режим светна ми и чека смениха лоста на скоростите и маслото карах 1 ден пак светна чека и това F като изгася и запаля пак F изчезва но чека свети постоянно

  • Здравейте. Имам мерцедес А160 бензин. При спиране на лек баир не иска да потегли нагоре след спиране. Автоматични скорости. Благодаря.

  • Здравейте имам мерцедесА 170 cdi автоматика, там където изписва D се появява F и започва да свети чека. При по малка предавка има едно ритане и губи мощността, какъв може да и е проблема.

 8. Здравейте, бих искал да сменя маслото на автомобила и автоматична скоростна кутия на mercedes clk 200 kompressor 2001г колко ще ми струва?

 9. ЗДРАВЕЙТЕ ИМАМ ЕДНО ЗАПИТВАНЕ КЪМ ВАС , ВЗЕХ СИ MERCEDES SPRINTER CDI 216 2.7 2004 ГОД. АВТОМАТИК , СМЕНИХА МИ МАСЛОТО НА ДВГ И ФИЛТРИТЕ , НО НА АВТОМАТИЧНАТА КУТИЯ НЕ МИ СМЕНИХА МАСЛОТО И ФИЛТЪРА , ОТ СКОРО ВРЕМЕ ПРИ ЗАПАЛВАНЕ И ТРЪГВАНЕ НА БУСА / КОГАТО Е ОЩЕ СТУДЕН / В ПЪРВИТЕ 5 – 10 МИН. ЧУВА
  М ЕДНИ ВИБРАЦИИ И СТЪРЖЕНЕ , А СЛЕД ТОВА ВСИЧКО ИЗЧЕЗВА И БУСА СИ ВЪРВИ ПЕРФЕКТНО . ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ ДАЛИ ТОВА Е НЯКАКЪВ ПРИЗНАК ЗА ПРОБЛЕМ С АВТОМАТИЧНАТА СК. КУТИЯ ИЛИ Е ВРЕМЕ ЗА СМЯНА НА МАСЛОТО В АВТОМ. СКОР. КУТИЯ , БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО .

 10. Здравейте! Колата ми е Hyundai XG350 На автоматичен режим вдига до 3000об без да превключва и почва да прекъсва! Като на ръчни скорости превключва плавно! Включи се и чека! Какъв може да е проблема?

 11. Здравейте! Имам Мерцедес W203 /2005 година ,автоматична скоростна кутия . При автоматичен режим работи перфектно ,но когато включа на ръчен режим от първа до четвърта си превключва нормално ,обаче като искам да сваля скоростта от четвърта към трета не го прави а преминава директно на първа скорост както в движение така и на място

 12. Здравейте,
  имам „Нисан Навара“, купен 2006 год. нов.
  Скоростната кутия е автоматична.
  В сервиза ми казват, че тези кутии са необслужваеми.
  Това малко ме притеснява, защото знам че такива масла няма.
  Моля за Вашия коментар.
  Предварително благодаря.

  • Ауди А4 3.2 fsi
   Също се води необслужваема, казаха ми го от Порше София. До колкото знам има начини на обслужване но не съм особено доверчив ма гаражни майстори.

 13. Здравейте. Имам A160 2003 г. автоматик Сменено масло и филтър преди 5000км. Изчезнаха му скоростите напред подавам газ и HE потегля, задна ск. е нормално. Можете ли да ми дадете някакъв съвет. Моля

  • Здравейте, от скоро съм собственик на Пежо 506-2011 г.Автомобилът е в много добро състояние, но се появи следния проблем-когато карам колата по-дълго време в градски условия, и примерно при спиране и изчакване на светофар, когато потеглям колата не тръгва плавно, както трябва да е, а се появява един тласък и някак си по-трудно потегля.Това се появява, когато колата загрее.Смениха ми термостата, защото мислеха, че е от загряването на маслото, но това нещо пак се появи.Дали трябва да се смени маслото на скоростите или проблема е в самата скоростна кутия?Моля за вашия съвет какво да се направи?Благодаря ви предварително.

 14. Здравейте. Имам A160 г. . автоматик Сменено масло и филтър преди 5000км. Изчезнаха му скоростите напред подавам газ и HE потегля, задна ск. е нормално. Можете ли да ми дадете някакъв съвет. Моля

 15. Здравейте. Когато карам на магистралата сас скорост над 140 и натисна редала на гаста докраи , при превключването на по ниска предавка колата блъска на желязо все едно 4е някой ме влъска. При по ниска скорост не го прави

 16. Здравейте,как да разбера дали маслото на автоматичната кутия е за смияна?колата ми е мазда 6 2004 4.4 2.3 бензин.купих я преди 4 месеца

  • Имам Мерцедес В200 автоматик купена на старо. Как да проверя дали маслото на скоростите е за смяна . Ако има нещо като щека къде се намира? Или трябва да го сменя ?

 17. Здравете.Имам следния проблем.При ниска скорост ,при движение се усеща едно лашкане.При подаване на малко газ това изчесва
  скоростната ми кутия е автоматична
  .Бих искал да разбера как може това да се ремонтира
  Колата е Шкода Октавия 2000 куб. 140 кс

 18. Благодаря за професионализма Г-н Дунев , след много ходене по мъките успяхте да решите моя проблем. Още веднъж поклон пред професионализма ви

 19. Колата ми е цлс 350 сутрин когато карам бавно усещам че скоростите превключват малко по твърдичко това нормално ли е

 20. Колата ми е цлс 350 сутрин когато карам бавно усещам че превключват малко по твърдичко това нормално ли е

 21. Здравейте! Искам да ви попитам за моят Мерцедес А160 с автоматична скоростна кутия. Появи се на таблото F и викнахме познат да ни я включи на диагностика, за да видим каква грешка ще отчете и отчете две грешки:
  Р1896 – Налягане твърде ниско при регулиращия клапан или електромагнитен клапан1/4,3 или твърде високо при регулиращ клапан2/5/R и
  Р 1890 – Включването на заключващ съединител за конвертиране на въртящия момент не е позволено. Питахме няколко майстори, но не специализирани в ремонт на автоматични скоростни кутии какво да правим и един ни казва, че трябва да сменим маслото друг казва, че може и от платката да е, а друг ни казва направо да търсим скоростна кутия втора ръка. Въпросът ми е какъв ще е вашият съвет като имате впредвид грешките, които отчете. Изчистихме ги, но не сме я карали от тогава и незнам дали няма да се появят пак, затова искам да направя първо нужното .

 22. Здравейте,
  От няколко дена както стана по студено, колата не иска да потегли на предна предавка, на задна предавка тръгва без проблем. Като се затопли по обяд и колата тръгва напред. Превключва плавно. Възможно ли е маслото да замръзне и това да е причината да не иска потегли. Колата е Санта Фе 2,0 2005 година дизел.

  • Здравейте. Имам с 250 д 96 г. 4 ск. автоматик Сменено масло и филтър преди 5000км. Изчезнаха му скоростите напред подавам газ и леко потегля, задна ск. е нормално. Можете ли да ми дадете някакъв съвет. Моля

 23. ЗДРАВЕЙТЕ ИМАМ НУЖДА ОТ СЪВЕТ :
  ИМАМ МЕРЦЕДЕС Е22О CDI
  AVTOMATIK . ЛОСТА НЕ ИЗЛИЗА ОТ ПАРКИНГ . АКО ИЗЛЕЗНЕ НЯМА ПРОБЛЕМ ВСИЧКИ СКОРОСТИ СА ДОБРЕ . АКО МОЖЕ ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ КАДЕ Е ПРОБЛЕМА ЧЕ ТЕЗИ ТУКА СА МНОГО БОСИ С АВТОМАТИК БЛАГОДАРЯ

 24. Здравейте,искам да попитам дали оправяте автоматични скоростни кутии.Наскоро купих Ситроен С1 2005 г. ,паркирах я и на другия ден застопори на неутрална позиция ,нито напред ,нито на задна.Не знам какво да правя.Ако не се занимавате с това,моля ,дайте ми съвет в кой сервиз да я закарам ,където ще ми я оправят.Благодаря предварително!

 25. Здравейте моля за помощ имам проблем със е91автомат при нагорнище на Д пускам спирачката остава на място за около 2-5сек и тръгва назад без да мени обороти. Кутията е след рециклиране и ми казаха че е нормално но не ми се вярва моля някой ако знаеу нещо да
  Сподели че много се напатих. Пиша от чужбина. Благодаря предварително

 26. Може ли да попитам за Ауди А4(2002г.) 2.5-155к.с. тъй като ми затегна скоростната кутия има ли значение какъв е кода на кутията или трябва задължително от същия мотор да сложа кутия.Тъй като не съм я свалил и не знам с какъв код да търся кутия.Тааа другия ми въпрос възможно ли е безпроблебно слагане на ръчна скоростна кутия и от какъв мотор е препоръчителна,тъй като тези автоматични кутии много ме притесняват,имайки предвид проблемите и на обкръжението ми

 27. Здравейте,
  става въпрос за мерцедес 124.Задната (R) изчезна сякаш е на свободна (N), иначе всички други работят идеално.
  Въпроса ми е дали може да бъде отстранен дефекта или по-добре да търся авт. кут. и да се замени цялостно.Имам същия проблем като вашия, но не видях отговор никъде.Моля за съдействие и съвет.

 28. Здравейте, при включване на задна колата (форд мондео 2008г.) започва леко да вибрира. След направен оглед в сервиз рециклирахме 1 тампон на двигателя, който беше скъсан, но вместо вибрациите да изчезнат, се усилиха. Може ли да е от проблем в кутията или както казаха майсторите от тампона, понеже е рециклиран? Благодаря предварително.

 29. Здравейте, колко ще струва смяната на маслото в автоматична скоростна кутия на Хюндай Санта ФЕ. Може ли с масло на клиента.

 30. Здравейте, Ауди А4 дизел автомат карам. От около два месеца колата на задна ритва като тръгва… Понякога на наклон като подам за да тръгне ритва сериозно. Това само на задна. Какво може да е според вас? И какво ми препоръчвате.?

 31. Защо да не дърпаме автомата? Моето Ауди го дърпах около 7-8 км и нищо му няма. Защо ли, защото Ауди са проектирали мултитроника ми да може да се дърпа. Проверено!!! Става въпрос за вариатор. За промиване доста четох никъде не посъветваха. За добавки в маслото, не намерих една на която производителя да пише, че става. И така реших да не рискувамм с подобрители колкото и да ми се искаше. Просто сложиха оригинално ВАГ масло

 32. Имам Мерцедес Е 230, при спокойно и нормално подаване на газ си превключва перфектно, но при подаване на газ до дупка както се казва, мотора се форсира до 3-4000 оборота и едва тогава превключва. Предполагате ли скъп ремонт или трябва друга кутия! Благодаря предварително !

 33. Здравейте!От скоро съм собственик на Хонда Джаз 1.4 от 2006 г. автоматик.Когато я купихме при баир не тръгваше назад,сега от известно време ми направи впечатление,че тръгва леко назад.Баира беше около 50 максимум 60 градуса.Иначе нямам никакви проблеми не придърпва,не се усеща смяната на скоростите,мърка си.Само това леко тръгване назад.Проблем ли е?

 34. Здравейте,
  става въпрос за мерцедес 124.Задната (R) изчезна сякаш е на свободна (N), иначе всички други работят идеално.
  Въпроса ми е дали може да бъде отстранен дефекта или по-добре да търся авт. кут. и да се замени цялостно

 35. Имам бмв 330д.Проблема е,че когато включа на задна тръгва напред,когато е на неутрална пак тръгва напред.Появи се ! На таблото.

 36. здравейте след изваждане на щеката на маслото на скоростната кутия се вижда че маслото е доста над нормата .какво бихте ми препоръчали да направя?

  • Здравейте Христо,
   ако маслото е над нивото е препоръчително да се направи проверка на маслото за наличие на Гликол /Антифриз/ в него за целта се взима проба от маслото и тя се върти в тестер за наличие на влага в маслото което да е причина за повишаването на нивото. Ако теста е отрицателен ще трябва просто да се изтегли част от маслото докато дойде на ниво.Очакваме ви 🙂

  • Маслото на кутията се измерва при запален двигател и позиция“N“ на лоста за превключване.

 37. искам да попитам на сфетофар,при дълго чакане на едно място,трябва ли да се изключва на паркинг или вобще да не се бута лоста

 38. Здравейте,

  Искам да попитам за диагностика на автоматична скоростна кутия за Санта ФЕ 1. Закупих колата скоро и на два пъти в доста голям студ, след като запали, загря и загуби мощност. Постоянно зацепи на 3-та независимо от скоростта, но нямаше и мощност.
  Имам съмнения за масло и филтър,въпреки че предния собственик твърдеше,че са обслужени като хората.

  Интересувам се колко време отнема диагностиката за автоматичната кутия и каква е цената?

  Благодаря!

 39. Здравейте, бих искал да попитам каква е цената на услугата диагностика за проблем в автоматичната скоростна кутия. Тоест от скоро усещам някакво приплъзване при рязко тръгване а когато поработи и загрее, спряна на светофар след като пусна спирачката не тръгва, но след подаване на газ тръгва с удар. Тези проблеми са само при загряля кола.

  • Здравейте,
   Заповядайте в сервиза, за да направим Диагностика и Сканиране – цената е 50лв. След като се установи проблема, ще може да се даде конкретно становище за решаването му.

   Приятен ден!

 40. Здравейте,имам Мерцедес Ванео 1.9 бензин автомат.Изписва F.Какво да правя?

  • Здравейте!

   Заповядайте в нашият сервиз след понеделник, за да направим диагностика и да установим от къде идва проблемът.

   Очакваме Ви!

 41. Имам Пасат 2002-ра, 1.9 TDI, 131PS автоматик.
  Имам известни затруднения (понякога) при превключване от (Р) към (R). Малко повечко сила иска, въпреки че натискам бутона на лоста преди да го придвижа. Може ли да ми кажете този проблем от какво е предизвикан и как да го реша?!

  • Здравейте, г-н Павлов!

   Заповядайте в нашият сервиз, за да направим диагностика на автомобилът Ви и така да установим точно, какъв е проблемът. След това можем да предприемаме конкретни деиствия за отсраняването му.

   Очакваме Ви!

 42. притежаваме джип киа соренто-2006 г с автоматична скоростна кутия но не иска да включва на паркинг скоростната кутия какво ще ме посъветвате

  • Здравеите искам да попитам нещо .имам bmwX5 e53 4.4i / изписа ми на компютара поблем в скоросната кутия закачиха я на диагностика излиза някакъв спид сензор дали е счупена или е влязла в авариен режим само една скорост подържа неиска да превключва задна си я има

 43. Смея да твърдя че след телефонен разговор с Дунев Сервиз разговарях със самия него и бях приятно изненадан от високото ниво на познания което показа този човек.Господа и дами ,колеги,не се чудете нито за миг и незабавно се обърнете към този невероятен човек..който освен време и нерви ще ви спести излишни разходи и проблеми по вяшия автомобил.Свалям шапка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *