Обслужване и поддръжка на бензинови двигатели с Директно впръскване GDI и FSI, TFSI

Обслужване и поддръжка на бензинови двигатели с Директно впръскване GDI и FSI, TFSI

 1. Защо има тенденция бензиновите автомобили да бъдат с директно впръскване GDI и FSI, TFSI
 • По-голяма мощност при една и съща кубатура на двигателя
 • Пълно изгаряне на газовете, по- нисък разход на гориво и екологичност, по-малко вредни емисии

Това прави тези двигатели много по-мощни и много по-икономични, но за съжаление живота им е също много малък. За да увеличите живота на двигателя е необходимо да знаете как да ги поддържаме в изправност, защото в противен случай частите и ремонтите им ще ви струват скъпо.

Тези проблеми са били налични в Америка преди повече от 15 години и много компании работят сериозно в разработването на специални продукти за поддръжка на бензинови двигатели  GDI и FSI, TFSI  а ние се стремим да имаме всички от тях!

Изрично искаме да подчертаем, че тези проблеми се срещат не само при старите автомобили директно впръскване, сблъсквали сме се с подобни проблеми и на автомобили на 30.000-50.000км а основната причина за това е лошото качество на горивата.

AUDI A8 W12  53000км  2019г. Всмукателни клапани

 Бутала BMW 318 67000км Запекли сегменти налагат ремонт на мотора

 1. Какъв е основният проблем на бензинови двигатели с Директно впръскване GDI и FSI, TFSI?

При работата си високото налягане и краткото време за подготовка на горивната смес за изгаряне маслото се разрежда с бензин и заедно с миещите добавки в маслото се получава нежелан процес LSPI /Law Speed Pre Ignition /, това е процес близък и подобен на детонацията  и също както Детонацията се случва и е благоприятстван на местата с остри ръбове в горивната камера,и най-отдалечени от фронта на пламъка места,  а именно това са острите ръбове на буталото и сегментите. Когато инжектора впръсква Директно в цилиндъра , няма достатъчно време за смесообразуване и финни капчици гориво попадат директно върху стената на цилиндъра , която е покрита с маслен филм. Тази смес на горивото и маслото започва да изгаря и да прави нагари по сегментите и те запичат върхъ буталата.

Този процес LSPI /Law Speed Pre Ignition / се характеризира като неконтролируемо горене в цилиндъра, и когато сегментите запекат върху буталата, двигателя започва да губи компресия, маслените сегменти не могат да уплътнят и двигателя има висок разхода на масло.

Така в такта изгаряне, когато изгорелите газовете се разширяват и избутват буталото надолу, част от тях преминават покрай буталото  в картера на двигателя. В същото време от въртенето на коляновият вал в картера има маслена мъгла и частта от изгорели газове я увличат с тях и през филтъра за картерни газове я връща в всмукателният колектор,за да влезе обратно в цилиндъра. Обаче за да влязат тези газове обратно в цилиндъра те минават през всмукателните клапани и голяма част от тези маслени пари полепват върху нагорещеният до над 900ОС всмукателен клапан. Това полепване води до намаляване на проходното сечение на всмукателният тракт и до лошо уплътнение на цилиндъра от към клапаните.

Така вече имаме ситуация при, която и отгоре  през всмукателният клапан и от долу, от към сегментите цилиндъра не е добре уплътнен. Това увеличава още повече картерната вентилация и в даден момент разхода на масло и гориво стават толкова големи, че е икономически не изгодно използването на този двигател.  В допълнение на това Дюзата е вътре в цилиндъра и нагарите по нея допълнително намаляват разпрашаването на гориво и процеса LSPI /Law Speed Pre Ignition/  се увеличава. Изгарянето на тази смес от разредено масло и гориво води до натрупването на нагари и по челото на буталото, и често пъти тези двигатели започват да работят със силно чукане. Това чукане се появява от удари на буталото в цилиндровата глава.

Силно замърсените двигатели най-често започват да записват грешка в електрониката за “Miss fire” и механиците започват със смяна на свещи, бобини следва проверка на инжекторите за директно впръскване, а проблема често пъти е в загуба на уплътнение на цилиндъра.

Проверката на дюзите за директно впръскване GDI и FSI, TFSI може да видите тук как трябва да се извършва.

Тогава идва и времето на скъпите ремонти. Защото работата за свалянето и почистването на клапаните и почистването  на сегментите от буталата е = на основен ремонт а той е много скъп / 1200 леав за 4 цилиндров двигател /, а цените на дюзите са от 280лв до 900лв за брой. Това е проблема пред който се изправят всички съвременни бензинови двигатели с Директно впръскване GDI и FSI, TFSI. За да удължите живота на вашият двигател с директно впръскване, спазвайте следните няколко препоръки.

 1. Как да увеличим живота на Двигателя с Директно впръскване GDI и FSI, TFSI:
  1. Използвайте по високо октанови горива или добавяйте добавка към стандартното 95 октана гориво за стабилизиране и увеличаване на октановото число. Protect Octane Booster достатъчен за обработката на 80литра бензин.

 1. Сменяйте маслото редовно на всеки 10.000км защото маслото се разрежда с гориво, става много тънко и двигателя започва да го гори-харчи и същевременно нежелания процес LSPI се увеличава. Независимо, че някой производители препоръчват това да става на 30.000км, често пъти в рамките на тези 30.000км ще ви се наложи да доливат всеки месец по литър масло и ако направите сметка докато изминете тези 30.000км вие сте долели масло достатъчно да направите 2 пълни смени на маслото а същевременно двигателя се амортизира още повече!
 2. Преди всяка смяна на масло използвайте добавка за почистване, на двигателя. Добавката ERP BG Products Engine Pressure Restore се добавя към старото масло и е предназначена да почиства запеклите сегменти, както и  да върне компресията и мощността. Желателно е тя да е съобразена и предназначена за двигатели с директно впръскване, за да има необходимият ефект / за съжаление има много малко такива добавки на Българския пазар / цените на тези добавки са от 12-18лв. ERP BG Products Цена:25лв
 3. Използвайте масло предназначено за Двигатели с директно впръскване DRIVEN Racing Oil DI 30 или DI 50, тези масла използват специални миещи добавки които предпазват от блокиране на сегментите върху буталото.

Всяко едно двигателно масло трябва да смазва, охлажда и мие двигателя по време на експлоатацията си. В пакета добавки освен миещи има и добавки които не позволяват маслото да образува пяна.

Обикновените масла използват за миещи детрагенти/добавки Калций (Ca) и Натрий (So).

DRIVEN Racing Oil  DI  масла използват за детрагенти /миещи добавки, което всяко моторно масло трябва да има /  ZDDP-Цинк и Молибден, това значително намалява процеса на LSPI и респективно блокирането на сегментите върху буталата.

Важно: Пълната информация за маслата на  DRIVEN Racing Oil  Direct Injection series може да намерите тук.

 1. Ако нямате специално масло DRIVEN Racing Oil DI предназначено за GDI , използвайте задължително добавка към новото масло, която да предпазва от запичането на сегментите върху буталото. Това също е решение, но добавката трябва да е специално разработена за това. МОА BG Products  намалява триенето и износването на двигателя! Цена: 50лв
 2. На всеки 20.000км или 6 месеца извършвайте процедура CarbonCleaning тя ще ви помогне да почистите всмукателните клапани и да от блокира сегментите от буталото. Това ще намали разхода на масло и гориво и ще върне мощността на двигателя. Цена: 50лв
 3. Използвайте добавка за почистване на дюзите за директно впръскване GDI и FSI, TFSI, която изрично трябва да е предназначена за това в противен случай може и да няма резултат BG products K44 почиства твърдите нагари образувани по разпръсквача на дюзата който се намира директно вътре в цилиндъра и е подложен на изключително тежки натоварвания. BG products K44 е добавка за горивото и е специално разработена за почистване на инжектори с директно впръскване GDI и FSI, TFSI. Без аналог в света!  Цена 64,95лв                Ако имате съмнения в коректната работа на инжекторите с директно впръскване, ние можем да ги проверим на машина и да ги почистим.

 1. Почистване на Всмукателните клапани 1 път годишно преди смяната на маслото с помощта на Air Intake & Valve Cleaner BG260 BG Products.
 2. Почистване на всмукателните клапани и колектори механично когато с химикали не се получава или всичко е много мръсно. Това е най-доброто и сигурно почистване ако можете да ни посетите на място в сервиза

 

 1. Почистване на всмукателните клапани на бензинов двигател с директно впръскване GDI и FSI, TFSI когато всмукателният колектор е демонтиран BG Products 271 и 271 Цена на комплекта 118лв

За безпроблемно използване на автомобилите с двигатели с директно впръскване GDI и FSI, TFSI е необходимо да използвате правилното масло, гориво и добавки!

План за удължаване на живота на Двигателя с Директно впръскване GDI и FSI, TFSI:

 1. Използване на Горива 99+ октана или стабилизатор за гориво Protec Octane Booster 18,90 лева / 80л
 2. Почистване с Carbon Cleaning на всеки 20.000км или всеки 6 месеца/ 50лв
 3. Почистване на Всмукателните клапани на всеки 20.000км задължително преди смяната на маслото 54,95лв + 20лв машинна обработка
 4. Смяна на маслото на всеки 10.000км с промивка EPR преди смяната и МОА към новото масло или използването на маслото специално разработено за двигатели с Директно впръскване DRIVEN Racing Oil DI Цена: 46,95лв / литър

Пакет добавки BG Products 3броя 45лв+55лв+18лв= 118лв вземи сега само за 99,75 лева

Маслата DRIVEN Racing Oil DI Специално разработени за съвременните бензинови двигатели с директно впръскване GDI и FSI, TFSI

По-горе обяснихме защо живота на двигателя намалява и защо процеса процесa LSPI /Law Speed Pre Ignition / е толкова нежелан. На какво се дължи и как може да бъде лесно преодолян.

Всяко едно двигателно масло трябва да смазва, охлажда и мие двигателя по време на експлоатацията си. В пакета добавки освен миещи има и добавки,които не позволяват маслото да образува пяна.

Бензиновите двигатели с карбуратор или дюзи във всмукателният колектор образуват горивовъздушната смес въздух и гориво във всмукателният колектор, и тя влиза в цилиндъра подготвена за горене. При двигателите с директно впръскване GDI и FSI, TFSI, дюзата впръсква горивото директно в цилиндъра и времето за смесообразуване е малко, затова е необходимо маслото да е специално подготвено за тежките условия, в които се налага да работи защото често пъти то има директен контакт с бензина.

Дюза във всмукателният колектор                               Директно впръскване GDI и FSI, TFSI

Маслото губи вискозитета си и започва повишен разход на масло. За целта е необходим  правилен избор на масло, което да предпазва двигателя с директно впръскване GDI и FSI, TFSI

Обикновените Европейски масла SAE А3/B4  използват за миещи детрагенти/добавки Калций (Ca). Калция се използва в маслата като почистващ препарат особено за маслата Long Life и маслата предназначени за дизелови двигатели. Високо съдържание на Калций подпомага LSPI процеса.

DRIVEN Racing Oil е единствена за момента която изследва този процес и има решение за него!

Никоя друга фирма за масла не повдига този въпрос. Защо ли ? Мислите ли, че някой ще е по-напред и просто няма да си направи реклама ?

DRIVEN Racing Oil се изправя пред този проблем в съвременните двигатели и заедно с лаборатория в Калифорния изследват този процес. В същата лаборатория преди години е разработван модела на ядрената бомба над Хирушима и Нагазаки.

След серия опити установяват, че именно Калция (Ca) е основната причина за нежеланият процес LSPI водещ до блокирането на сегментите на двигателите с директно впръскване. Тогава те започват да търсят елемент от Менделеевата таблица със сходни качества и заместват Калция (Ca) с Натрий (So) елемент, който е непосредствено до Калция в Менделеевата таблица. Резултатите са успешни, но недостатъчни процеса на LSPI е намален, но все още съществува. Тогава учените започват да се разпростират по-далеч от периметъра на Калция и стигат до Магнезият (Mg),с него опитите показват, че процеса е неутрален. По нататъшните експерименти доказват обаче, че използването на Молибден (Mo) и Цинк (Zn0 под формата на „Zinc Dialkyl Dithio Phosphates“ силно намалява процеса на LSPI и при двигатели със вече запекли сегменти в процеса на работа отмива твърдите карбонови съединения и отпуска сегментите, те прилепват по стените на цилиндъра. Намалява разхода на масло и гориво,увеличава се компресията и мощността на двигателя с директно впръскване GDI и FSI, TFSI.  Баланса в дозирането на ZDDP и Молибден е в тайната на успеха!

Детонациите, които се получават в двигателя могат да бъдат толкова силни, че да увредят и биелните лагери / равносилни на удар с чук по буталото /. За да не се увреди лагера е необходимо да има стабилен маслен клин между лагера и коляновият вал. В противен случай тези детонации ще разкъсат масленият клин и ще започне удар метал в метал, в следствие на което биелните лагери ще се унищожат.

Решението на този проблем отново е  DRIVEN Racing Oil, защото няма по-добър начин за изпитване на продуктите под натоварване от Моторспорта. DRIVEN Racing Oil е висококачествен продукт доказан  многократно в Моторспорта.

DRIVEN Racing Oil удължава живота на вашият двигател с директно впръскване GDI и FSI, TFSI и ви предпазва от скъпоструващи ремонти!

Пълното видео на DRIVEN Racing Oil относно проблемите за Директното впръскване може да намерите тук:

За безпроблемно използване на автомобилите с директно впръскване е необходимо да използвате правилното масло, гориво и добавки!

1 коментар за “Обслужване и поддръжка на бензинови двигатели с Директно впръскване GDI и FSI, TFSI

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *